როგორ მოვამზადოთ ვაშლის კომპოტი - rogor.ge

როგორ მოვამზადოთ ვაშლის კომპოტი

კომპოტისთვის შესაფერისია აბსოლუტურად ნებისმიერი ვაშლი, რომელიც ინარჩუნებს ტექსტურას სითბური დამუშავების დროს. როგორც წესი, მათში შედის შემოდგომა-ზამთრის ჯიშების მნიშვნელოვანი ნაწილი. დარწმუნდით, რომ კომპოტისთვის შერჩეული ვაშლი არ იყოს ფაფასავით რბილი. გარეცხეთ და გააშრეთ შერჩეული ხილი, გააცალეთ კანი და თესლის ბუდე. დაჭერით თანაბარ ნაჭრებად და მოასხით ლიმონის წვენი.

სიროფისთვის 50 გ. შაქარი და 2 გ. ლიმონმჟავა გახსენით 1 ლიტრ წყალში, მიიყვანეთ ადუღებამდე და ამოიღეთ ქაფი (ასეთის არსებობის შემთხვევაში). მომზადებულ სასმელს დაუმატეთ 1 კოვზი ნატურალური თაფლი. სითხის და მომზადებული ვაშლის თანაფარდობა უნდა იყოს დაახლოებით 1:1, მაგრამ თქვენი გემოვნებიდან გამომდინარე, პროპორცია შეიძლება განსხვავებული იყოს. ხილის ნაჭრები ჩაყარეთ მდუღარე სიროფში, რომელიც ცოტა ხნით შეწყვეტს დუღილს და როცა ისევ ადუღდება, გააჩერეთ ცეცხლზე კიდევ 5 წუთი და გადმოდგით. ვაშლის კომპოტს დააფარეთ თავსახური და დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე გასაცივებლად. უმჯობესია დალიოთ მეორე დღეს.

კომპოტის დივერსიფიკაცია რამდენიმე მთლიანი სანელებლების დამატებით. კლასიკური კომბინაციაა ვაშლი და დარიჩინი. ეს სანელებელი შესანიშნავად შეავსებს სასმელს მსუბუქი საშობაო ნოტებით. ვარსკვლავური ანისიც მშვენივრად ითამაშებს თავის როლს. მწვანე კარდამონი მიხაკთან ერთად საინტერესოდ ჟღერს, ისინი ერთად ვაშლის კომპოტს კიდევ უფრო სურნელოვან და ორიგინალურს ხდის. მომზადებისას შეგიძლიათ ლიმონის ან ფორთოხლის ცედრა დაუმატოთ, ან ცოტა საყვარელი სიროფი მოასხით – ვაშლის კომპოტის მომზადების ეს ვერსია საკმაოდ გავრცელებულია სკანდინავიის ქვეყნებში.

ახალი ვაშლის არარსებობის შემთხვევაში, კომპოტის დამზადება შესაძლებელია ჩირისგან. 1 ლიტრ წყალზე აიღეთ 50 გ. ჩირი, აუცილებლად გარეცხეთ გამდინარე წყლით, წაუსვით ქაღალდის პირსახოცით, რომ ზედმეტი ტენიანობა მოაცილოთ, დაასხით მდუღარე წყალი, შეფუთეთ და გააჩერეთ ერთი დღე.

წინასწარ მოამზადეთ ქილები კომპოტისთვის. ეს შეიძლება იყოს ქილები 1-3 ლიტრი მოცულობის ან ბოთლები ფართო პირით. ბევრი ფიქრობს, რომ კენკრისა და ხილის კომპოტისთვის შესაფერისია მხოლოდ მოსახუფი ქილა.

უგემრიელესი და ჯანსაღი ვაშლის კომპოტი გამოვა, თუ ვაშლის ნაჭრებს 3-ჯერ ჩაალბობთ, ჩადებთ ქილებში ან ბოთლებში და წვენით მოამზადებთ სიროფს, თითო ლიტრზე აიღებთ 100 გ. შაქარს და 3 გ. ლიმონმჟავას. ადუღეთ ეს სიროფი 3-5 წუთის განმავლობაში, დაასხით ვაშლს ისე, რომ ცოტათი გადმოიღვაროს, დაახურეთ თავსახური და გაასტერილეთ (ლიტრიანი ქილებისა და ბოთლების სტერილიზაციის დრო 10 წუთია, 3 ლიტრიანი ბოთლისთვის - ნახევარი საათი).

ამოიღეთ კომპოტი ქვაბიდან, ნელ-ნელა გააგრილეთ ოთახის ტემპერატურაზე, თუ ქილები და ბოთლები სველი დარჩა, გააშრეთ ვაფლის პირსახოცით, გადაიტანეთ შესანახად. სასმელი შეგიძლიათ შეინახოთ ოთახის ტემპერატურაზე, მაგრამ სასურველია - გამათბობელ მოწყობილობებისგან მოშორებით და საუკეთესო მზეზე პირდაპირი წვდომის გარეშე. სინათლე ხელს უწყობს დუღილის პროცესების გააქტიურებას და ჩვენი ამოცანაა ვაშლის კომპოტის შენახვა გაზაფხულამდე, როდესაც ჩვენს ორგანიზმს განსაკუთრებით სჭირდება მისი საკვები ნივთიერებები.