"ხორცის გემო სრულად შეცვალა" - რომელ კერძებში გამოვიყენოთ ბადიანის ვარსკვლავი - rogor.ge

"ხორცის გემო სრულად შეცვალა" - რომელ კერძებში გამოვიყენოთ ბადიანის ვარსკვლავი

კულინარიაში ასევე გამოიყენება დაფქული ბადიანის ვარსკვლავი. ეს არის მუქი ყავისფერი ფხვნილი. ასეთი სუნელის მხოლოდ ერთი მწიკვი საკმარისია, რომ კერძის გემო ახალი არომატებით გაბრწყინდეს.

აზიის ქვეყნებში ბადიანი ძალიან პოპულარულია. იქ ის ცვლის ჩვენ შეჩვეულ დაფნის ფოთოლს. ამიტომ მას ყველაზე ხშირად უმატებენ ხორცისა და თევზის კერძებს და ასევე, მისი დახმარებით ავლენს ბოსტნეული გემოს. იდეალურია ამ სანელებლის დამატება კერძებში, რომელთა მომზადებას დიდი დრო სჭირდება. ეს შეიძლება იყოს ერთგვარი ცხარე ბოსტნეულის ბულიონი, ან ხორცი ჩაშუშული დაბალ ცეცხლზე ბოსტნეულით.

rogor4-1676966158.jpg

რაც უფრო დიდხანს დარჩება ვარსკვლავი კერძში ნელი ხარშვის დროს, მით უკეთ გამოავლენს არომატულ და გემოვნურ თვისებებს. კერძის მირთმევამდე ხშირად აცლიან სანელებელს - მან უკვე შეასრულა თავისი მთავარი ფუნქცია.

rogor1-1676966204.jpg

სცადეთ ბულიონს დაამატოთ ვარსკვლავი: ბოსტნეული, ხორცი, თევზი ან სოკო. ასევე, სანელებელი შესანიშნავია ცხარე საქონლის, ხბოს ან ღორის ხორცის მოსამზადებლად. გარდა ამისა, მარცვლეულისა და პარკოსნების მომზადებისასაც შეიძლება დაემატოს სურნელოვანი ვარსკვლავი: წიწიბურა, ბრინჯი, ბულგარული, ოსპი, ბარდა.

თავისუფლად მოამზადეთ სხვადასხვა სოუსები, მწვადის მარინადები ან პილაფი ბადიანის ვარსკვლავით. ასევე, დაფქული სანელებელი შეიძლება დაემატოს საცხობ ცომსა და სასმელებს, იქნება ეს გლინტვეინი, ჩაი თუ ყავა. მთავარია, ამით არ გადააჭარბოთ, თორემ შეგიძლიათ მზა კერძის გემო გაუფუჭოთ. ასევე გირჩევთ, ექსპერიმენტი ჩაატაროთ და მურაბას ან ჯემს დაუმატოთ ვარსკვლავური ბადიანი.

როგორ შეინახოთ, რომ არ გაფუჭდეს

ყველა საკვებ პროდუქტს აქვს ვარგისიანობის ვადა. და ბადიანი არ არის გამონაკლისი. იმისათვის, რომ მან რაც შეიძლება დიდხანს შეინარჩუნოს მიმზიდველი არომატი და პიკანტური გემო, მნიშვნელოვანია მისი სწორად შენახვა. ამისათვის საკმარისია სანელებელი გადაიტანოთ შუშის ქილაში თავსახურით, ან ჰერმეტულ კონტეინერში. შეინახეთ ვარსკვლავური ანისი მშრალ და ბნელ ადგილას. სამზარეულოს კარადა საუკეთესოა.