როგორ მოქმედებს ავოკადოს ზეთი ქოლესტერინზე: დიეტოლოგებმა დაასახელეს 3 მთავარი სარგებელი
მონოუჯერი ცხიმებით მდიდარი
„მონოუჯერ ცხიმოვან მჟავებს შეუძლიათ ქოლესტერინის დონის შემცირება. ამასთან, ავოკადოს ზეთი შეიცავს მცირე რაოდენობით გაჯერებულ ცხიმებს, რომლებიც შესაძლოა საზიანო იყოს გულისთვის და გაზარდოს ქოლესტერინისა და სისხლის ლიპიდების დონე,“ აღნიშნავს დიეტოლოგი ბენჯამინ სიზემორი.
ავოკადოს ზეთში ცხიმების თითქმის 70% მონოუჯერ ცხიმებზე მოდის. ამერიკის გულის ასოციაციის მონაცემებით, მონოუჯერი ცხიმები გაცილებით სასარგებლოა, ვიდრე გაჯერებული ან ტრანსცხიმები.
კარდიოლოგი ბ. კიტ ელისი განმარტავს, რომ გაჯერებული ცხიმების უმეტესობა ცხოველური წარმოშობის პროდუქტებიდან მიიღება, მაშინ როცა უჯერი ცხიმები ძირითადად მცენარეული წყაროებიდან მოდის, ასევე ცხიმიანი თევზისგან. მისი თქმით, ავოკადოს ზეთი ასევე შეიცავს პოლიუჯერ ცხიმებსაც, თუმცა ზომიერ რაოდენობით.
შეიცავს ანტიოქსიდანტებს
ქრონიკული ანთება მრავალი ქრონიკული დაავადების, მათ შორის გულ-სისხლძარღვთა პრობლემების, ერთ-ერთი მთავარი მიზეზია. რადგან ქოლესტერინის მაღალი დონე გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკფაქტორია, სრულიად ლოგიკურია ანთებასა და ქოლესტერინს შორის კავშირის არსებობა.
ანტიოქსიდანტური თვისებების მქონე პროდუქტების მიღება ანთების წინააღმდეგ ბრძოლის ერთ-ერთი გზაა, და ამ მხრივ ავოკადოს ზეთი განსაკუთრებით გამორჩეულია. 2025 წლის ერთ-ერთ მიმოხილვაში აღნიშნულია, რომ ავოკადოს ზეთი შეიცავს ანტიოქსიდანტების ფართო სპექტრს, მათ შორის ოლეინის მჟავას, ფიტოსტეროლებს, ქლოროფილებს, ქსანტონებს, ქსანტინებსა და კაროტინოიდებს - ნივთიერებებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ანთებითი პროცესების შემცირებას.
ამცირებს „ცუდი“ ქოლესტერინის დონეს
დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინებს (LDL) ხშირად „ცუდ ქოლესტერინს“ უწოდებენ, რადგან სწორედ ისინი იწვევენ არტერიების დახშობას, რაც ზრდის გულის დაავადებების, ინფარქტისა და ინსულტის რისკს.
„ავოკადოს ზეთს შეუძლია შეამციროს LDL-ის დონე და ხელი შეუშალოს არტერიებში ნადების და კალციუმის დაგროვებას, ასევე შეამციროს ამ პროცესებთან დაკავშირებული გართულებების რისკი,“ - ამბობს კარდიოლოგი ბ. კიტ ელისი.
ავოკადოს ზეთი, სწორი და ზომიერი მოხმარების შემთხვევაში, შეიძლება გახდეს ჯანსაღი კვების მნიშვნელოვანი ნაწილი. მისი რეგულარული გამოყენება ხელს უწყობს ქოლესტერინის ბალანსის შენარჩუნებას, ამცირებს ანთებით პროცესებს და იცავს გულ-სისხლძარღვთა სისტემას.