როგორ მოვხარშოთ კომპოტი სწორად და რა არ უნდა გააკეთოთ - rogor.ge

ხარშავთ კომპოტს? აი, რა არ უნდა გააკეთოთ – დიეტოლოგებისა და კულინარების მთავარი გაფრთხილება

🔻 ყველაზე გავრცელებული შეცდომა

ყველაზე დიდი შეცდომა, რასაც დიასახლისები ხშირად უშვებენ — ეს არის ხილისა და კენკრის ზედმეტად ხანგრძლივი ხარშვა.

საშუალოდ 20 წუთიანი ძლიერად დუღილი სრულად ანადგურებს კომპოტში ყველაზე მნიშვნელოვან ნივთიერებებს — მათ შორის ვიტამინ C-ს, რომელიც მაღალი ტემპერატურის მიმართ განსაკუთრებით მგრძნობიარეა. იშლება ანტიოქსიდანტები, ქრება ბიოლოგიურად აქტიური ელემენტები. შედეგად, თქვენ იღებთ მხოლოდ ტკბილ სითხეს მსუბუქი ხილის არომატით, ხოლო კენკრა და ნაზი ხილი ხშირად უსიცოცხლო ფაფად იქცევა.

გარდა ამისა, არომატისა და გემოს დაკარგვის გამო, ბევრს კომპენსაცია შაქრით სურს, რაც კომპოტს ზედმეტად ტკბილსა და ჯანმრთელობისთვის ნაკლებად სასარგებლოს ხდის — განსაკუთრებით ბავშვებისა და დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის.

როგორ მოვხარშოთ კომპოტი სწორად — პრაქტიკული რჩევები

✅ პირველ ეტაპზე:

მოხარშეთ წყალი შაქართან ერთად. ანუ ჯერ გააკეთეთ სიროფი, შემდეგ კი ჩაყარეთ ხილი. შაქრის რაოდენობა შეგიძლიათ მოარგოთ ხილის ტკბილობას და პირად გემოვნებას.

✅ დამატება ხილის ტიპის მიხედვით:

რბილი კენკრა (მარწყვი, ჟოლო, ალუბალი): დაამატეთ უკვე ადუღებულ სიროფში და ცეცხლი მალევე გამორთეთ. მაქსიმუმ 1–2 წუთით მიეცით დუღილის საშუალება და შემდეგ თავსახური დაახურეთ. ასე არ დაკარგავენ სურნელს და ვიტამინებს.

მყარი ხილი (ვაშლი, მსხალი, კვაზი): სიროფში ჩაყრის შემდეგ ხარშეთ დაახლოებით 5–10 წუთი — სანამ ოდნავ არ დარბილდება, მაგრამ ფორმას მაინც შეინარჩუნებს.

✅ არომატი:

მოხარშვის შემდეგ დატოვეთ ქვაბი თავსახურით დაფარული მინიმუმ 20–30 წუთით, იდეალურად კი რამდენიმე საათით. სწორედ ამ დროს გადაეცემა ხილის გემო და არომატი სრულად სითხეს.

✅ კანები და კურკები — ფრთხილად!

თუ დარწმუნებული ხართ ხილის სისუფთავეში, შეგიძლიათ კანიც გამოიყენოთ არომატისთვის. ზოგი კურკაც უნიკალურ გემოს მატებს კომპოტს, თუმცა მათ შემდეგ აუცილებლად უნდა ამოიღოთ.

თუ გსურთ, რომ კომპოტი იყოს არა მხოლოდ გამაგრილებელი, არამედ ვიტამინებით სავსე და არომატული, აირჩიეთ მოკლე ხარშვის გზა. კომპოტი, რომელიც მსუბუქად მოხარშულია , ბევრად გემრიელია და სარგებლიანობასაც ინარჩუნებს.

და რაც მთავარია — ამ გზით მომზადებული კომპოტი ნამდვილად გახდება თქვენი ზაფხულის სუფრის ჰიტი!