6 „ჯანსაღი“ პროდუქტი, რომლებშიც სინამდვილეში ბევრი შაქარია — ეს ციფრები ეტიკეტებზე არ ჩანს!
⚠️ რამდენი შაქარია "ჯანსაღ" პროდუქტებში?
დიეტოლოგმა ჩამოთვალა პოპულარული პროდუქტები, რომლებსაც ბევრი ჯანსაღად მიიჩნევს, თუმცა რეალურად — ნახშირწყლებით და შაქრით საკმაოდ მდიდარია:
- ფიტნეს იოგურტი მარცვლეულით (150 გ) — 18 გ შაქარი
- გრანოლა მშრალი ხილით (50 გ) — 12–16 გ შაქარი
- მაღაზიის სმუზი (250 მლ) — 25–30 გ შაქარი
- ფიტნეს ბატონი (1 ცალი) — 8–15 გ შაქარი
- მიუსლი რძით (1 ულუფა) — 12–18 გ შაქარი
- მაღაზიის პროტეინის შეიკი (330 მლ) — 14–20 გ შაქარი
ხშირად, მწარმოებლები ამ ინფორმაციას ან საერთოდ არ აქვეყნებენ, ან კი ძალიან წვრილი შრიფტით აწერენ ეტიკეტზე.
შაქარი მტერი არ არის — თუ ვიცით როგორ ვაკონტროლოთ
შაქარი ბუნებრივად გვხვდება ბევრ პროდუქტში, მაგრამ სწორედ დამატებული შაქარია ის, რაც განსაკუთრებით საზიანოა ზედმეტი რაოდენობით. მის დასადგენად ყურადღება მიაქციეთ ეტიკეტზე შემდეგ სიტყვებს:
საქაროზა, გლუკოზა, ფრუქტოზა, დექსტროზა, მალტოზა,პატოკა, სიროფი (ქოქოსის, გლუკოზა-ფრუქტოზის), თაფლი,ინვერტული შაქარი, წვენის კონცენტრატი.
❗ რაშია ბევრი შაქრის საფრთხე?
🔹 გონებრივი ფუნქცია და განწყობა
მკვეთრი ცვლილებები სისხლში შაქრის დონეში იწვევს გაღიზიანებას, დაღლილობას, ხასიათის ცვალებადობას.
🔹 დეპრესიის რისკი
განსაკუთრებით ტკბილი სასმელების ხშირი მოხმარება ასოცირდება დეპრესიის ზრდასთან.
🔹 ზედმეტი წონა და ცხიმოვანი გროვა
დამატებული შაქარი ზრდის კალორიების რაოდენობას რაციონში და აჩქარებს ცხიმის დაგროვებას, განსაკუთრებით მუცლის მიდამოში.
🔹 გულის დაავადებები
შაქარი მაღალ წნევასა და ანთებით პროცესებს იწვევს, რაც ზრდის ინსულტისა და ინფარქტის რისკს.
🔹 კანის დაჩქარებული დაბერება
შაქარი ხელს უწყობს გლიკაციას — პროცესს, რომელიც არღვევს კოლაგენს და ელასტინს. კანი ხდება ნაკლებად ელასტიკური და ჩნდება ნაოჭები.
როგორ გამოიყენოთ 10 სახეობის მარილი, რომელიც თქვენს კერძებს გაამრავალფეროვნებს