იდეალური ბორშჩის ყველა საიდუმლო უკრაინელი შეფისგან: როგორ მოვამზადოთ სწორად
ბევრს ურჩევნია მჟავე ბორშჩის მომზადება. თუ ამ კერძში მომჟავო გემო გიყვართ, ამისთვის კერძს დაუმატეთ ძმარი, ლიმონმჟავა, ან პომიდვრის წვენი.
ზოგს მოსწონს ბორშის ოდნავ ტკბილი გემო, ამიტომ მას შაქარს უმატებენ. სხვათა შორის, შაქარი საშუალებას მოგცემთ მიიღოთ ბორშჩის უფრო წითელი ფერი. ნამდვილი კაზაკების ბორშჩი მხოლოდ წითელი უნდა იყოს.
ბორშჩის კიდევ ერთი შეუცვლელი ინგრედიენტი არის ნიორი. ვისაც ეშინია მისი ცეცხლოვანი არომატის, შეუძლია გამოიყენოს ხმელი ნიორი.
ბორშჩს აუცილებლად დაუმატეთ წიწაკა, მიხაკი და დაფნის ფოთოლი. ყველა ეს სანელებელი ბორშჩს აძლევს გემრიელ არომატს და გაჯერებულ გემოს.
თუ ბორშჩი 3-5 ლიტრიან ქვაბში მოიხარშება, მაშინ მას 2-3 სუფრის კოვზი ძმარი უნდა დაუმატოთ. მნიშვნელოვანია გაითვალისწინოთ ერთი გარემოება. თუ ბოსტნეულის ჩაშუშვისას ბევრი ტომატის პასტა ან პომიდორი გამოიყენება, საკმარისია ერთი სუფრის კოვზი ძმარი.
ბულიონი. ეს არის ბორშის საფუძველი და ის შეიძლება იყოს ნებისმიერი - ხორცის, ბოსტნეულის და თევზისაც კი. მთავარი პირობაა, რომ იყოს გაჯერებული.
ჭარხალი. ბოსტნეული შეიძლება გამოაცხოთ ღუმელში, შემდეგ გახეხოთ და დაამატოთ დანარჩენ ბოსტნეულს ქვაბში. შეგიძლიათ მოხარშოთ ან ნაკვერჩხალზე მოამზადოთ. ბოლო ვარიანტი ძალიან სურნელოვანი იქნება. აიღეთ ჭარხალი, გარეცხეთ და რამდენჯერმე გადაახვიეთ ფოლგაში. მოათავსეთ ნაკვერჩხალზე. დროდადრო ურიეთ და გააჩერეთ 30-40 წუთის განმავლობაში. შეგიძლიათ მოხარშოთ ჭარხალი და ამ წყლის გამოყენებით მოამზადოთ ახალი ბორში.
სანელებლები. ბორშჩის სანელებლების კლასიკური ვერსიაა მარილი, დაფნის ფოთოლი, წიწაკა და დაფქული შავი პილპილი. მაგრამ ბორშჩი სურნელოვანი კერძია, ასე რომ თქვენ შეგიძლიათ ექსპერიმენტი დაამატოთ ჩილის წიწაკის, შებოლილი პაპრიკას, ცოტაოდენი ქონდრის და როზმარინის დამატებით.
ნახეთ: როგორ მოვამზადოთ ნამდვილი წითელი ბორშჩი კლასიკური რეცეპტით
"შემწვარი" ბორშჩი 100-ჯერ უფრო გემრიელია, ვიდრე ჩვეულებრივი - როგორ მოვამზადოთ
როგორ მოამზადოთ უგემრიელესი უკრაინული ბორშჩი საიდუმლო ინგრედიენტების დამატებით