როგორ განსაზღვროთ, იღებთ თუ არა ძალიან ბევრ შაქარს: ძირითადი ნიშნები
ხშირად გრძნობთ შიმშილს
საყოველთაოდ ცნობილია, რომ შაქრიანი საკვები გიმაღლებთ მადას, ამიტომ მნიშვნელოვანია ყურადღება მიაქციოთ იმას, თუ როგორ გრძნობთ თავს ჭამის შემდეგ. მეტაბოლიზმი სწრაფად ამუშავებს შაქარს, რადგან ორგანიზმს აკლია საკვები ნივთიერებები. შაქრის დიდმა რაოდენობამ ასევე შეიძლება გავლენა მოახდინოს შიმშილის მარეგულირებელ ჰორმონ ლეპტინზე. მისი წარმოების დონის დაქვეითება ზრდის მადას და იწვევს შიმშილის მუდმივ განცდას.
ტკბილეულის გარეშე ცხოვრება არ შეიძლება
თუ გამუდმებით გსურთ ტკბილეული და გრძნობთ დისკომფორტს, ეს დიდი ალბათობით ნიშნავს იმას, რომ შაქარზე დამოკიდებულება გაქვთ და ჭარბად მოიხმართ მას.
ყურადღება მიაქციეთ თქვენი კბილების მდგომარეობას
ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (WHO) ექსპერტები ცალსახად დარწმუნებულნი არიან, რომ კარიესი ვითარდება საკვებში ჭარბი შაქრის გამო. პირის ღრუს ბაქტერიები შთანთქავენ შაქარს და ქმნიან მჟავას, რომელიც ასუსტებს კბილის მინანქარს. სტომატოლოგიური პრობლემები და პირის ღრუს ცუდი სუნი დიდწილად მიუთითებს შაქრის ჭარბ რაოდენობაზე.
თქვენი ენერგიის დონე არასტაბილურია
სისხლში შაქრის დონის მატება და ვარდნა იწვევს სასიცოცხლო ენერგიის "რყევებს".
როგორ აიმაღლოთ ჰემოგლობინი: 6 გემრიელი ხილი, რომელიც მდიდარია რკინით
მაღალი წნევა გაქვთ
შაქრის გადაჭარბებულმა მიღებამ შეიძლება გაზარდოს არტერიული წნევა - და რაც უფრო ასაკოვანი ხართ, მით უფრო გამოხატულია ეს კავშირი.
ხშირად გაქვთ ანთება ან ტკივილი აშკარა მიზეზის გარეშე
შაქრიანი საკვებისა და სასმლის ჭარბი რაოდენობით მუდმივმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს ქრონიკული ტკივილის სინდრომი, განსაკუთრებით თუ გაწუხებთ ავტოიმუნური დაავადებები, შემაერთებელი ქსოვილის დაავადებები და ართრიტი.
უკმაყოფილო ხართ თქვენი წონით
სისხლში გლუკოზის მუდმივად ამაღლებული დონე არა მხოლოდ არღვევს მეტაბოლიზმს, არამედ აზიანებს ნაწლავის მიკრობიომს. ჯანსაღი ნაწლავი თავისთავად ენდოკრინული სისტემის მნიშვნელოვანი ნაწილია და თუ მიკრობიომში ბაქტერიების დისბალანსია, პროცესი არასწორად წარიმართება და ორგანიზმი სავარაუდოდ ზედმეტ ცხიმს ინახავს.