ბიზნეს იდეა: როგორ დაიწყოთ კარამელის წარმოება და რატოა მოგებიანი - rogor.ge

ბიზნეს იდეა: როგორ დაიწყოთ კარამელის წარმოება და რატოა მოგებიანი

რატომ არის კარამელი ასე პოპულარული ახლა?

შესაძლოა, ეს გამოწვეულია იმით, რომ ჯერ კიდევ საბჭოთა პერიოდში კარამელის კანფეტები ერთადერთი იყო, რისი ყიდვაც საშუალო შემოსავლების მქონე მოსახლეობას შეეძლო. კარგია თუ არა, მოსაზრებები შეიძლება განსხვავებული იყოს. თუმცა, კარამელის წარმოება ახლა საკმაოდ მაღალ დონეზეა. ზოგისთვის კარამელი ბავშვობის გემოა, ზოგისთვის კი უბრალოდ იაფფასიანი ტკბილეული.

კარამელის პროდუქცია

კარამელის პროდუქტები არის ტკბილეულის სახეობა, რომელიც შედგება სამი ინგრედიენტისგან - წყალი, შაქარი და ინვერტული სიროფი. ამ კომპონენტებს ურევენ და ადუღებენ მაღალ ტემპერატურაზე ბლანტი მასის შესაქმნელად. თუმცა, ეს კომპონენტები ყოველთვის არ არის ერთადერთი კარამელის წარმოებაში.

ზოგჯერ ნედლეულის დაზოგვის მიზნით ინვერტული სიროფის ნაცვლად სახამებლის სიროფი გამოიყენება. რა თქმა უნდა, ასეთი პროდუქტები არ არის მაღალი ხარისხის. ამიტომ, ნედლეულზე დაზოგვის მცდელობა მხოლოდ ზიანს მიაყენებს თქვენს ბიზნესს.

როგორ მივიღოთ ინვერტული სიროფი?

ეს სიროფი წარმოიქმნება შაქრის ხსნარის მჟავასთან (ძმარმჟავა, ჰიდროქლორინის ან ლიმონის) გაყოფით. ინვერსიის პროცესი თავისთავად არის საქაროზის დაშლა ფრუქტოზასა და გლუკოზაში. ამ გზით ვიღებთ კარამელის მასას, რომელსაც უნდა ფორმირება, ნაწილებად დაყოფა და შეფუთვა.

კარამელის სახეობები

1. კანფეტი კარამელი. ეს არის კარამელის ყველაზე გავრცელებული სახეობა და მზადდება ძალიან მარტივი გზით. ამ ტექნოლოგიის გამოყენებით კარამელის წარმოებისთვის აუცილებელი ნედლეული მხოლოდ კარამელის მასაა (ზემოთ განხილული). თქვენ ასევე შეგიძლიათ გამოიყენოთ დამატებითი კომპონენტები - სხვადასხვა არომატები, ფერის საღებავები, არომატიზირებული დანამატები და ა.შ. კანფეტის კარამელის დამზადებისას მწარმოებლებმა უნდა გამოიყენონ თავიანთი ფანტაზია და შექმნან სხვადასხვა გემოვნების, ფერის, ფორმის და ა.შ.

2. კარამელი სხვადასხვა შიგთავსით. ეს არის იგივე კანფეტის კარამელი, მხოლოდ შიგნით არის ცარიელი ადგილი, რომელიც შეიძლება შეივსოს ყველა სახის შიგთავსით - ჯემი, შოკოლადი, თხილის ან ხილის კრემი, თაფლი, მარმელადი. გამოიყენეთ არა მხოლოდ სტანდარტული შიგთავსები, არამედ უჩვეულო - ისეთები, რომლებიც აქამდე არავის გამოუყენებია. კარამელის ზემოთ ჩამოთვლილი ტიპების გარდა, კიდევ რამდენიმეა. მათი წარმოება ხორციელდება ოდნავ განსხვავებული ტექნოლოგიების გამოყენებით. საუბარია ისეთ კარამელზე, როგორიცაა სამკურნალო (გაციების საწინააღმდეგოდ, იყიდება აფთიაქებში), შესქელებული რძე, შოკოლადის კარამელი (იგი ძალიან პოპულარული იყო მომხმარებლებში 10-15 წლის წინ).

კარამელის წარმოების ტექნოლოგია

კარამელის დამზადების მთელი პროცესი რამდენიმე ეტაპისგან შედგება:

  1. ინვერტული სიროფის მომზადება. როგორც უკვე აღვნიშნეთ, უმჯობესია გამოიყენოთ ნამდვილი სიროფი, და არა სახამებლის სიროფი. ყველა ინგრედიენტის (მათ შორის ყველა არომატის, დანამატის და ა.შ.) შერევა.
  2. მიღებული მასა გააციეთ დაახლოებით 85 გრადუსამდე.
  3. შიგთავსების მომზადება (თუ ისინი შედის საბოლოო პროდუქტში).
  4. კანფეტების სასურველი ფორმის მიცემა, შიგთავსის ჩამოსხმა.
  5. კარამელის გამკვრივების პროცესი.
  6. პროდუქტის შეფუთვა და საწყობში გაგზავნა. რა თქმა უნდა, იმისათვის, რომ დაასრულოთ ტექნოლოგიური პროცესის ყველა ეტაპი, თქვენ უნდა გქონდეთ სპეციალური აღჭურვილობა კარამელის წარმოებისთვის.

კარამელის წარმოების ავტომატური ხაზი მოიცავს შემდეგ ელემენტებს:

ბაკი. სატრიალო კანისტრა. დისპენსერები. კარამელის მოძრავი მანქანა. კარამელის შტამპი მანქანა. გამაგრილებელი კონვეიერი. ჩაყრის შემავსებელი. ონკანები. შესაფუთი მანქანა. . მართვის პანელები. სხვადასხვა მწარმოებლის ხაზები შეიძლება შეიცავდეს სხვადასხვა ტიპის აღჭურვილობას.

ასეთი ავტომატური ხაზების გამოყენებით, თქვენ შეგიძლიათ მოაწყოთ კარამელის წარმოება მინიმალური ადამიანის შრომით. კარამელის წარმოების ხაზების ღირებულება საკმაოდ მაღალია, მაგრამ მომავალში თქვენ დაზოგავთ თანამშრომლების ხელფასს, რადგან ძალიან ცოტა მათგანი დაგჭირდებათ.

კარამელის წარმოების ქარხნის ნაგებობები რა თქმა უნდა, ყველა აღჭურვილობის განსათავსებლად გჭირდებათ საკმაოდ დიდი ფართო ოთახი - დაახლოებით 400 კვადრატული მეტრი ან კიდევ მეტი. მცენარის ადგილმდებარეობა შეიძლება იყოს აბსოლუტურად ნებისმიერი. არ არის საჭირო მომხმარებლისთვის მოსახერხებელი ადგილის ძიება, რადგან ისინი შეიძენენ თქვენს პროდუქტს პირდაპირ გაყიდვების პუნქტებში - მაღაზიებში, ჯიხურებში, მარკეტებში.