რა შეიძლება გააკეთოთ დარჩენილი ვაშლებისგან, რომლებიც ლპება
ვინაიდან ყველა ხილი ორგანულია, ისინი შესანიშნავია კომპოსტის მოსამზადებლად.
თუმცა არსებობს რამდენიმე მნიშვნელოვანი ნიუანსი:
- არ მიიღოთ ბოლო 3 თვის განმავლობაში პესტიციდებით დამუშავებული ვაშლი;
- დაავადებული ხის ნაყოფი არ არის გამოსადეგი.
ვაშლის კომპოსტის (კომპოსტირება წარმოადგენს ბიოქიმიურ პროცესს, რომლის საშუალებითაც ორგანული ნარჩენები გარდაიქმნებიან ჰუმუსის მსგავსპროდუქტად, რომელიც გამოიყენება ნიადაგის ნაყოფიერებისგასაუმჯობესებლად) მომზადებას საშუალოდ 3 თვე სჭირდება. მნიშვნელოვანია, რომ კომპოსტის სუნი არ იყოს უსიამოვნო. თუ სუნი გაუჩნდა, ეს ნიშნავს, რომ სასუქი არასწორად მოამზადეთ. როცა სუნი გაფუჭებული კვერცხის სუნს წააგავს, შეანჯღრიეთ კომპოსტი და დაუმატეთ ჩალა.
ვაშლის კომპოსტი შესაფერისია სხვადასხვა კენკროვანი კულტურების, კერძოდ მაყვლის, ჟოლოს, მარწყვის, მოცხარის გამოსაკვებად. ეს სასუქი ხელს შეუწყობს ბუჩქების დაცვას მავნებლებისა და დაავადებებისგან, გააუმჯობესებს პროდუქტიულობას და აჩქარებს ზრდას.
შესაძლებელია თუ არა ჩამოცვენილი ვაშლების სასუქად გამოყენება?
მებაღეები ჯერ სასუქიან მიწას ამზადებენ და შემდეგ რგავენ მცენარეებს. ასეთ ნიადაგში დარგული მცენარეები ფესვებით მაშინვე შეაღწევენ საკვებ გარემოში.
ამისთვის საჭიროა:
- გათხაროთ მიწა;
- ჩარგოთ ვაშლი და დააყაროთ სასუქი.
თუ არ გსურთ ვაშლის სასუქად გამოყენება, არ დატოვოთ ხილი ბაღში, რადგან ადრე თუ გვიან სოკოებით ან ბაქტერიებით დაავადებული ხილი დაიწყებს ჯანსაღი ხეების დაავადებასაც.