როგორ მოქმედებს კარაქის მარგარინით ჩანაცვლება გამოცხობაზე - rogor.ge

როგორ მოქმედებს კარაქის მარგარინით ჩანაცვლება გამოცხობაზე

პროდუქტის შემადგენლობა

კარაქი არის ცხოველური პროდუქტი, რომელიც მზადდება ნაღებისგან (რომელიც, თავის მხრივ, მიიღება ძროხის რძისგან). ნაღები ათქვიფეთ სანამ მასა მყარ კონსისტენციას არ მიაღწევს. კარაქი შეიცავს მინიმუმ 72,5% (ზოგიერთ სახეობაში 80% ან 82,5%) ცხიმს. მათგან ნახევარზე მეტი გაჯერებული ცხიმოვანი მჟავაა.

მიუხედავად იმისა, რომ მარგარინი გარეგნულად კარაქის მსგავსია, მაინც სრულიად განსხვავებულია. იგი მზადდება მცენარეული ზეთისგან ჰიდროგენაციით (წყალბადის დამატებით). შედეგი არის მყარი მასა, რომელიც წააგავს ზეთს. მარგარინი ასევე შეიცავს სასმელ წყალს, სახამებელს და კაკაოს ფხვნილს, არომატიზატორებს და ემულგატორებს, საღებავებს და კონსერვანტებს, მჟავებს (მაგალითად, ლიმონის) და ვიტამინებს.

ჯანმრთელობის ეფექტი

კარაქი მდიდარია გაჯერებული ცხოველური ცხიმებით. ისინი ზრდიან ქოლესტერინის დონეს და ეს შესაძლოა არასასურველი იყოს რისკის ფაქტორების მქონე ადამიანებისთვის: მოწევა, ჭარბი წონა, მუდმივი სტრესი, ოჯახში ათეროსკლეროზის შემთხვევები.

მარგარინი, კარაქისგან განსხვავებით, არ შეიცავს ქოლესტერინს. მაგრამ მონეტის მეორე მხარეც არსებობს. ის გვაშფოთებს მისი ტრანს ცხიმის შემცველობის გამო. აღსანიშნავია, რომ 2018 წელს შემოღებული სტანდარტები მარგარინში არაუმეტეს 2% ტრანსცხიმოვანი მჟავების იზომერების დაშვებას იძლევა. ადრე 20%-ზე მეტი არ იყო დაშვებული.

კარაქით გამომცხვარი პროდუქტი უფრო რბილი და გემრიელი გამოდის, ვინაიდან კარაქის ცხიმიანობა გაცილებით მაღალია (80%-მდე), ვიდრე მარგარინის. კრემების დასამზადებლად იდეალურია მხოლოდ უსუნო კარაქი. მარგარინის სუნი შეიძლება არ იყოს ისეთი გამოხატული, მაგრამ ბევრს არ მოსწონს ის გამოცხობისას. ამასთანავე გასათვალისწინებელია, რომ მარგარინით მომზადებული ცომი უფრო სწრაფად ამოდის და მზა პროდუქტები უფრო დიდხანს ინარჩუნებს სირბილეს.