როგორ შეიცვლება ორგანიზმი, თუ ყოველდღე შეჭამთ შვრიის ფაფას? - ხსნის ექიმი-დიეტოლოგი
ქოლესტერინის შემცირება
წითელი ხორცი, ქათამი, კვერცხი და რძის პროდუქტები ძნელად ჩანაცვლებადი ენერგიის წყაროა, განსაკუთრებით თუ აქტიური ცხოვრების წესი გაქვთ. მაგრამ ისინი შეიცავს "ცუდ" ქოლესტერინს, რომელიც აყალიბებს საცობებს სისხლძარღვებში და იწვევს სისხლის მიმოქცევის დარღვევას. შვრიის ფაფა დაგვეხმარება მის დამარცხებაში. ბეტა-გლუკანი, რომელსაც შეიცავს ეს მარცვლეული, წყალთან ერთად წარმოქმნის გელის ნივთიერებას (იგივე „წებოვანი“ სტრუქტურა, რომელიც ბავშვებს არ უყვართ შვრიის ფაფაში). ეს გელი ხელს უშლის ცუდი ქოლესტერინის შეწოვას.
სისხლში შაქრის დონის ნორმალიზება
ჭამის დროს გლუკოზის დონე მნიშვნელოვნად იზრდება; შიმშილი იწვევს შაქრის დონის „უკმარისობას“ – ასეთი ნახტომები ძლიერ ამძიმებს სხეულს და თავს ზედმეტად ვგრძნობთ. იგივე ბეტა-გლუკანი ხელს უწყობს ამ პრობლემის მოშორებას. შვრიის ფაფა ნელა შეიწოვება, გვაძლევს დანაყრების ხანგრძლივ შეგრძნებას და ათანაბრებს სისხლში შაქრის დონეს.
გაუმჯობესებული ნაწლავის ფუნქცია
შვრიის ფაფა მდიდარია ბოჭკოებით; ეს ნიშნავს იმას, რომ ის აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას: ნაწლავები მუშაობს საათის მექანიზმის მსგავსად, მეტაბოლიზმს აჩქარებს. ამავდროულად, შვრიის ფაფას პრაქტიკულად არ აქვს უკუჩვენება. მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ გაქვთ კუჭ-ნაწლავის დაავადებები, გაიარეთ კონსულტაცია ექიმთან, სანამ უფრო ხშირად დაიწყებთ შვრიის ჭამას.
წონის კონტროლი
შვრიის ფაფა იდეალური ფიგურის გასაღებია. ეს პუნქტი წინადან გამომდინარეობს: ნორმალური შაქრის დონე ნიშნავს, რომ ნაკლებად გშია და ნაკლებს ჭამთ; ნაწლავის სწორი ფუნქციონირება ნიშნავს სწრაფ მეტაბოლიზმს, რაც იმას ნიშნავს, რომ ნაკლებ წონას მოიმატებთ.