როგორ გადავრჩეთ ველურ ბუნებაში: 12 მცენარე, რომელიც შიმშილით სიკვდილისგან გიხსნით - rogor.ge

როგორ გადავრჩეთ ველურ ბუნებაში: 12 მცენარე, რომელიც შიმშილით სიკვდილისგან გიხსნით

მჟაუნა

ფოთლის ძირში არის ისრის ფორმის ჭრილი. თავად მჟავე ფოთოლიც ისრისპირს წააგავს. მას აქვს მომჟავო გემო ასკორბინის და ოქსილის მჟავის მაღალი შემცველობის გამო. პროტეინს ასევე აქვს კვების ღირებულება. ფოთლებს მიირთმევენ ნედლად და ურევენ წვნიანში ან მწვანე სუპში.

1-1681120931.jpg

სამყურა

მისი ფოთლები შეიძლება დაქუცმაცდეს და მიირთვათ უმი, როგორც სალათი. ისინი მდიდარია ცილებით. მოხარშული ფოთლებისგან მოამზადეთ პიურე და მიირთვით.

2-1681120943.jpg

დენდელიონი (ბაბუაწვერა)

ახალგაზრდა წვნიანი ფოთლები ვარგისია უმად საჭმელად. ჩადეთ მარილიან წყალში ნახევარი საათის განმავლობაში მაინც, ან თუ მარილი არ არის, სიმწარის მოსაშორებლად სუფთა წყალში ორი საათის განმავლობაში გააჩერეთ. შეგიძლიათ ფესვებიც მიირთვათ: გარეცხეთ, სიგრძეზე დაჭერით და გააშრეთ. შემდეგ შეწვით ცეცხლზე. ფესვებს სასიამოვნო მოტკბო გემო აქვს, რადგან შეიცავს შაქრის და სახამებლის გარკვეულ რაოდენობას. თუ ისინი დაფქულია ფხვნილად, შეგიძლიათ ყავის სახის სასმელად აქციოთ.

3-1681120951.jpg

რევანდი

მცენარე მსხვილი ფოთლებით, ზოგჯერ კიდეზე ტალღოვანი და პანიკულური ყვავილით. ყვავილები ხშირად თეთრი ან მომწვანოა, ზოგჯერ ვარდისფერი ან სისხლივით წითელი. ევროპაში მას ბოსტნეულ კულტურად იყენებენ. ისინი ჭამენ მხოლოდ კანგაცლილ ფოთლებს - დანარჩენი შხამიანია. საკვები ნაწილი ძალიან წვნიანი და ნოყიერია. რევანდის ყუნწები გემრიელია მოხარშული და ჩაშუშული.

4-1681120960.jpg

ივან ჩაის ყვავილი

ამ მაღალ მცენარეს (ერთნახევარ მეტრამდე იზრდება) აქვს სასიამოვნო თაფლის არომატი, თანაბრად ვარდისფერი ყვავილები ყვავილოვან-ფუნჯში, ზევით იკეცება. ღეროზე ფოთლები მორიგეობითაა განლაგებული და ჰგავს ტირიფის ფოთლებს. წვნიანში ჩაყარეთ ახალი ფოთლები და ბუჩქის ყლორტები. ძალიან სასიამოვნო მოტკბო ფესვებს მიირთმევენ ნედლად. გამხმარი ფესვებიდან შეგიძლიათ მიიღოთ ფქვილი და გამოაცხვოთ ნამცხვრები ან მოხარშოთ ფაფა.

5-1681120975.jpg

ბურდოკი

ყველგან გავრცელებული მცენარე. გაწმენდილი ბურდოკის ფესვები შეიძლება მიირთვათ უმი (უფრო გემრიელია ყვავილობამდე).

6-1681120985.jpg

ლერწამი

გვხვდება მდინარეების და ტბების გასწვრივ. ეს არის მაღალი მცენარე, წვრილი ღეროთი და ვიწრო ფოთლებით. მისი ფესვები შეიძლება მიირთვათ უმი - ისინი წვნიანი და ნაზია, ასევე შეიცავს შაქარს, ამიტომ ისინი ტკბილია. ისინი ასევე შეიძლება მოხარშული და გამომცხვარი იყოს.

7-1681120993.jpg

რიდი

უხვად იზრდება წყალთან ახლოს. ეს არის რბილი და მსუბუქი ღეროები ფოთლების გარეშე, ბოლოში მოკრძალებული ყავისფერი თავით. შეგიძლიათ ლერწმის ფესვები მიირთვათ, ისინი ნაზი და ტკბილია, განსაკუთრებით გაზაფხულზე.

8-1681121006.jpg

ჭინჭარი

ჭინჭრის ცილისგან განსხვავებით, ორწახნაგოვანი უფრო მაღალია, ყვავილები გრძელი, ფოთლები კი წვეტიანი და წაგრძელებული ბოლომდე. ყლორტები და ფოთლები შეიძლება აქციოთ სალათად მდუღარე წყალში 5 წუთის განმავლობაში გაჟღენთვის შემდეგ. ასევე შესაფერისია სუპისთვის.

9-1681121016.jpg

კამიში

მშვენიერი მცენარეა ხავერდოვანი სქელი ყავისფერი ყვავილით, რომელიც ხშირად გვხვდება წყალსაცავების ნაპირებზე. მას შეცდომით ლერწამს ეძახიან. ახალგაზრდა ყლორტები ითვლება ძალიან გემრიელად. ადუღებენ და მიირთმევენ. გემო აქვს სატაცურის. ფესვებს ჭრიან ნახევარ სანტიმეტრის სისქის ნაჭრებად და ცეცხლზე აშრობენ. თუ დაფქვავთ, მიიღებთ ნამცხვრებისა და პურის ფქვილს.

10-1681121025.jpg

თეთრი წყლის შროშანა

წყლის შროშანი ჭამს რიზომას (მდებარეობს ბოლოში). ხარშავენ, აცხობენ ან წვავენ.

11-1681121033.jpg

სუსაკი

იზრდება წყალში, აქვს თხელი გრძელი ფოთლები და ღეროები. ღეროს ბოლოში ყვავილები წააგავს ქოლგას დიდი ვარდისფერი ყვავილებით - ერთი მწვერვალიანი ყვავილი და სამი დამოუკიდებელი ყვავილი. მისგან მზადდება ფქვილი და სასმელიც.

12-1681121043.jpg