7 შეცდომა, რომელიც სალათს ზედმეტად კალორიულს ხდის - როგორ გამოვასწოროთ - rogor.ge

7 შეცდომა, რომელიც სალათს ზედმეტად კალორიულს ხდის - როგორ გამოვასწოროთ

არ დაამატოთ სალათს ჩიფსები და კრეკერები

rogor5-1676534080.jpg

თუ გსურთ ჯანსაღი და დაბალკალორიული ინგრედიენტებით სალათის მომზადება, მაშინ დაივიწყეთ ჩიფსები და კრეკერები. ისინი კერძს სასიამოვნო გემოს მატებენ, მაგრამ როგორც მარტივი ნახშირწყლები, ეს ინგრედიენტები არაფერს აწვდიან სალათს დამატებითი კალორიების გარდა. თხილი კარგი ალტერნატივაა.

დაამატეთ ბევრი ჯანსაღი ხილი თქვენს სალათს

rogor6-1676534250.jpg

ჩირი ძალიან ჯანსაღი საკვებია და შესანიშნავია საჭმლისთვის. თუმცა მისი სალათებში დამატება ცუდი იდეაა. ისინი შეიცავს დიდი რაოდენობით შაქარს. მაგალითად, მოცვის ჩირს ხარშვისას ასველებენ შაქრის სიროფში, რაც რამდენჯერმე ზრდის მის კალორიულობას (დაახლოებით 100 დამატებითი კალორია). უმჯობესია სალათს ცოცხალი ხილის ნაჭრები დაუმატოთ. მაგალითად, ვაშლი, ფორთოხალი ან ყურძენი.

არასწორი რაოდენობით ცილის დამატება

არ დაამატოთ ბევრი ცილა სალათს. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ის ძალიან კალორიული აღმოჩნდება და აღარ იქნება გემრიელი, მსუბუქი დიეტური კერძი. პროტეინის რაოდენობა ხელისგულის რაოდენობაზე მეტი არ უნდა იყოს. გარდა ამისა, მნიშვნელოვანია, რომელ პროტეინს აირჩევთ. სალათისთვის საუკეთესოა მოხარშული კრევეტები, შემწვარი ორაგული, დაკონსერვებული თინუსი, ორთქლზე მოხარშული ტოფუ, მოხარშული კვერცხი, ინდაურის ფილე ან შემწვარი ქათმის ნაჭრები.

არასწორი ბოსტნეულის არჩევა

ბოსტნეული ნამდვილად ვერ გააფუჭებს სალათს. თუმცა ეს მთლად სიმართლეს არ შეესაბამება. ყველაზე დიდი შეცდომა, რაც შეიძლება დაუშვათ, არის სახამებლის შემცველი ბოსტნეულის არჩევა. ისინი, რა თქმა უნდა, სალათს სარგებლიანობას არ მატებენ. თეფშზე ბევრი მწვანე ბოსტნეული უნდა იყოს. გამოიყენეთ კომბოსტო, ყველა ფოთლოვანი სალათის ფოთოლი, სატაცური, ისპანახი, ბადრიჯანი, სოკო, პომიდორი, წიწაკა, კიტრი, ნიახური და სხვა. როდესაც სალათს დაამატებთ საკმარისი რაოდენობის ბოსტნეულს ამ სიიდან, შეგიძლიათ დაამატოთ მას 2 სახამებლის შემცველი ბოსტნეული.

სალათზე ძალიან ბევრი ყველის დამატება

rogor7-1676534324.jpg

საიდუმლო არ არის, რომ გახეხილი ყველი ნებისმიერ სალათს უხდება. თუმცა არ გამოიყენოთ ეს ინგრედიენტი ბოროტად. ყველის ოპტიმალური რაოდენობა, რომელიც შეიძლება სალათისთვის გამოიყენოთ არის 30 გრამი.

არ დატვირთოთ მაღალკალორიული სოუსებით

არასწორი სოუსით ან დრესინგით შეიძლება სალათს დაამატოთ 200-300 კალორია. ამის თავიდან ასაცილებლად, თქვენ სწორად უნდა მიუდგეთ სალათის დრესინგის არჩევის საკითხს. მოერიდეთ მაიონეზს და სხვა ნაღების სოუსებს, მათ შორის ცეზარს. ფიგურისთვის საუკეთესოა ლიმონის წვენი მარილით და პილპილით ან ლაიმის წვენით. ზოგადად, ზეითუნის ან სხვა მცენარეული ზეთის რაოდენობა არ უნდა აღემატებოდეს 1 სუფრის კოვზს. ასევე მიზანშეწონილია დაამატოთ ცოტა ღვინის ძმარი.

არ შეწვათ ინგრედიენტები

ზოგჯერ მსოფლიოში უგემრიელესი სალათის ძიებაში უფრო შორს მივდივართ და ინგრედიენტებს ვწვამთ. ეს არ არის კარგი იდეა. შედეგად თქვენ ბევრად მეტ კალორიას მიიღებთ. ასევე, არ მიაყოლოთ სალათს სხვა სახის ხორცი, რადგან ისინიც მაღალკალორიულები არიან.