სწორად ამზადებთ თუ არა ბოსტნეულს? 5 შეცდომა, რომელთა შესახებ შესაძლოა არ იცოდეთ - rogor.ge

სწორად ამზადებთ თუ არა ბოსტნეულს? 5 შეცდომა, რომელთა შესახებ შესაძლოა არ იცოდეთ

დალაგება შენახვის ვადის მიხედვით

ბოსტნეულის დიდი რაოდენობით ყიდვა ფულის დაზოგვის კარგი საშუალებაა, მაგრამ ასევე მნიშვნელოვანია მათი დაზოგვა. თუ ხილს და ბოსტნეულს ყიდულობთ საბითუმო ბაზრებზე ან დიდი შეფუთვით, დაყავით ისინი იმის მიხედვით, თუ რამდენ ხანს შეიძლება მათი შენახვა.

კარტოფილის შენახვა ხახვთან ერთად არ შეიძლება

კარტოფილისა და ხახვის შენახვა შესაძლებელია თვეზე მეტი ხნის განმავლობაში, მაგრამ ისინი უნდა ინახებოდეს გრილ, ბნელ ადგილას და არასოდეს მოათავსოთ ერთმანეთის გვერდით. ხახვი გამოყოფს აირებს, რაც იწვევს კარტოფილის უფრო სწრაფად გაღვივებას და გაფუჭებას. სტაფილოსა და კარტოფილს შენახვის ვადა დაახლოებით ერთნაირი აქვთ, ასე რომ თქვენ შეგიძლიათ მოათავსოთ ისინი იმავე კონტეინერში.

ვაშლის შენახვა შესაძლებელია ავოკადოსთან ერთად

იგივე ეხება ვაშლს: ისინი გამოყოფენ ეთილენის გაზს, რაც იწვევს სხვა ხილისა და ბოსტნეულის უფრო სწრაფად მომწიფებას, ამიტომ ისინი უნდა შეინახოთ სხვა საკვებისგან განცალკევებით. მაგრამ ვაშლსა და ავოკადოს შენახვის ვადა ერთნაირი აქვთ, ამიტომ მათი მოთავსება შესაძლებელია იმავე განყოფილებაში ან კონტეინერში.

არ მოემზადოთ სადილისთვის

ბოსტნეულისა და ხილის წინასწარ მომზადება დროის დაზოგვის კარგი საშუალებაა, მაგრამ არა საუკეთესო. ეს არ ეხება ანტიოქსიდანტებით მდიდარ ბოსტნეულს, ხილს ან კენკრას, როგორიცაა კომბოსტო, ბროკოლი ან ჭარხალი. ისინი არ იჟანგება და არ იცვლის ფერს დაჭრისას. იგივეს ვერ ვიტყვით ბევრ სხვა ბოსტნეულზე. კარტოფილი, ვაშლი, ბანანი, ბადრიჯანი ან ავოკადო მაშინვე იწყებენ გამუქებას, როგორც კი ჟანგბადი ურთიერთქმედებს ნაყოფის ღია (დაჭრილ) ზედაპირთან. ამ პროცესის შენელება შეგიძლიათ მოჭრილი ზედაპირის ლიმონის წვენით შეზეთვით ან ბოსტნეულის წყალში ჩაყრით, ხოლო ხილის მჟავიან წყალში ლიმონმჟავას ან ძმრით. მაგრამ დაჟანგვის თავიდან აცილების საუკეთესო გზაა მათი შენახვა მთლიანად, სანამ არ დაიწყებთ მომზადებას. სხვათა შორის, სტაფილო, ნესვი ან ციტრუსოვანი ხილიც კარგავს ნათელ ფერს დაჭრის შემდეგ.

არ იყიდოთ დაჭრილი ან გახეხილი ბოსტნეული

დაჭრილი ბოსტნეული ასევე ცუდია, რადგან ეს იწვევს საკვები ნივთიერებების და პროდუქტის საერთო ხარისხის დაკარგვას. სასარგებლო ვიტამინების დაკარგვა ხდება ჟანგბადის ზემოქმედების, სინათლისა და თერმული დამუშავების გამო და პირველ ორ შემთხვევაში ისინი ინახება ზუსტად ქერქის წყალობით, ანუ სანამ არ გაიხეხება, ან ნაწილებად დაიჭრება. როგორც კი კანი მოიხსნება, ვიტამინების დაშლა იწყება. დაჭრილი ბოსტნეულიც უფრო სწრაფად ფუჭდება, რადგან ამ ფორმით ისინი უფრო აქტიურად იწყებენ ნახშირორჟანგის გამოყოფას. ამიტომ, დაჭრილი ბოსტნეულის ყიდვა არ არის კარგი იდეა.

დაჭერით თანაბარ კუბებად ან ნაჭრებად

შეიძლება ზედმეტი მოგეჩვენოთ დროის დახარჯვა ბოსტნეულის იდეალურად თანაბარ, ერთგვაროვან ნაჭრებად დაჭრაზე, მაგრამ სინამდვილეში ეს ძალიან მნიშვნელოვანია და ეს არის ის, რასაც ასწავლიან პირველ რიგში კულინარიულ სკოლებში. ეს კეთდება არა მხოლოდ იმისთვის, რომ მზა კერძები ლამაზად გამოიყურებოდეს. ერთი და იგივე ზომისა და ფორმის ნაჭრები უფრო თანაბრად იხარშება, ვიდრე შემთხვევით დაჭრილი. ეს ეხება ტაფაზე მოხარშულ ბოსტნეულს და საცხობ ფირფიტაზე გამომცხვარ კერძებს. ყველაფერი, რაც ძალიან პატარა კუბებად ან ნაჭრებად არის დაჭრილი, უფრო სწრაფად იხარშება, ვიდრე დიდ ნაჭრებად. თუ ტაფაში შეწვავთ სხვადასხვა ზომის ნაჭრებს, მაშინ სანამ დიდი ნაჭრები მოიხარშება, პაწაწინები უბრალოდ დაიწვება.

ამოჭერით მრგვალი ბოსტნეულის კიდეები

მრგვალი ფორმის ბოსტნეული, როგორიცაა ხახვი, კარტოფილი, პომიდორი ან ჭარხალი, ყველაზე საშიში საკვებია სამზარეულოში, განსაკუთრებით დამწყები მზარეულებისთვის. მრგვალი ფორმის ბოსტნეული და ხილი ხშირად სრიალებს საჭრელ დაფაზე, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს მძიმე ჭრილობები. მრგვალი ხილის დასაჭრელად საუკეთესო საშუალებაა მათი სწორად დაჭერა (არსებობს სპეციალური ტექნიკა) და თუ შესაძლებელია, ყოველთვის ამოჭერით ერთი კიდე ისე, რომ ბოსტნეული ან ხილი დაფაზე იყოს დადებული.

myquiz