
ქიმიური შენაერთები ფანტაში, სპრატში, კოკა-კოლაში, პეპსიში, მიღებულია როგორც საკვები ნივთიერებები. ეს მჟავები აძლევენ სასმელს გემოს და ხანგრძლივი შენახვის საშუალებას. აქვე საყურადღებოა, რომ ეს მჟავები ახდენენ ზემოქმედებას ნადებზე, მაგ: წყლის ელექტრო ჩაიდანის ნადების გაწმენდას ისინი მრტივად შეძლებენ, არ აქვს მნიშნველბა ჩაიდნის მეტალის ნაწილშია ნადები თუ პლასტმასის. ასევე კოკა-კოლას ოჯახის წარმოამდგენელი გაზიანი სასმელების გამოყენებით შეიძლება ფაიფურის, შუშის და ემალირებული ზედაპირების გაწმენდა.