კულინარია

რეცეპტები

როგორ მოვამზადოთ იმერული ხაჭაპური

ავტორი: თაკო კარკალაია

 

საჭირო მასალები/ხელსაწყოები:

  • კარაქი ან მარგარინი 200 გრ.
  • პურის ფქვილი 300 გრ.
  • კვერცხი 1 ცალი.
  • ლიმონის მჟავა 5 გრ.
  • მარილი 5 გრ.
  • საფუარი 5 გრ.
  • შაქარი 4-5 გრ.
  • წყალი დაახლოებით 100 მლლ.
  • ყველი იმერული უმარილო 350 გრ.

საფეხურები

  1. 1 არსებობს ხაჭაპურის ცომის მომზადების მრავალფეროვანი რეცეპტი. დაწყებული ჩვეულებრივი საფუარიანი ცომით და დამთავრებული მაწვნის ცომით.
  2. 2 ჩვენი რეცეპტის შემთხვევაში, პირველ რიგში, უნდა გავხსნათ საფუარი თბილ წყალში და დავამატოთ შაქარი. მიღებული მასა მოათავსეთ თბილ ადგილას და დაელოდეთ მის აფუებას.
  3. 3 შემდეგ შევურიოთ ერთმანეთში ათქვეფილი კვერცხის გული, ლიმონის მჟავა, წყალი, მარილი, გამდნარი და შეგრილებული კარაქი ან მარგარინი და შევურიოთ მიღებული მასა საფუარის, წყლის და შაქრის ნაზავს.
  4. 4 გაცრილი ფქვილი მოვათავსოთ ჭურჭელში, გავუკეთოთ შუაში ჩაღრმავება და დავასხათ მიღებული იგრედიენტების მასა.
  5. 5 მოვზილოთ ცომი, რომელიც არ ეკრობა ხელის გულებსა და ''დავასვენოთ'' თბილ ადგილას 15 წუთის განმავლობაში.
  6. 6 ცომი გავაბრტყელოთ, მოვათავსოთ ცომის ზედაპირზე გახეხილი ყველი, მოუჭრათ თავი და გავაბრტყელოთ ფქვილმოყრილ ზედაპირზე.
  7. 7 გაბრტყელებული ხაჭაპური მოვათავსოთ გაცხელებული ღუმელის ტაფაზე და გამოვაცხოთ ის 220 გრადუს ტემპერატურაზე დაახლოებით 15 წუთის განმავლობაში.
  8. 8 შემდეგ გამოვიღოთ ტაფა ღუმელიდან და გადავუსვათ ხაჭაპურს კარაქი. ოდნავ შევაგრილოთ და მოვათავსოთ თეფშზე.
  9. 9 ხაჭაპური კარგად იჭრება პიცის საჭრელით ან სამზარეულოს მაკრატლით.
  10. 10 მეგრული ხაჭაპური მზადდება ისევე, როგორც იმერული ორონდ ზევიდან ეყრება გახეხილი სულგუნი არეული ათქვეფილ კვერცხთან.