კულინარია

შენახვა დაკონსერვება

როგორ გავიგოთ რამდენად ახალია და ვარგისი კვერცხი თუ მასზე არ არის დროის შტამპი

როგორ გავიგოთ რამდენად ახალია და ვარგისი კვერცხი თუ მასზე არ არის დროის შტამპი

ავტორი: გიორგი მდივნიშვილი

ყველა დიასახლისისა და მარტოხელა კაცის მაცივარშიც თითქმის მუდამ მოიპოვება ეს პროდუქტი. მარტივი მისახვედრია, რომ საქმე ეხება კვერცხს. ის არის ძალიან სასარგებლო ცილოვანი პროდუქტი, რომელის გამოყენებითაც შესაძლებელია უამრავი სხვადასხვა კერძის მომზადება. ბევრი ჩვენგანი, საყიდლების სიაში, მას ერთ-ერთ პირველ პუნქტად წერს ხოლმე. ზაფხულის დადგომასთან ერთად, როცა ტემპერატურა მატულობს და მათი ვარგისიანობის ვადა კლებულობს. ვადაგასულ და გაფუჭებულ კვერცხს შეუძლია არა მხოლოდ გემო გეუფუჭოს კერძს, არამედ სერიოზულად ავნოს ადამიანის ჯანმრთელობას. ამიტომაც, მიუხედავად იმისა, თუ როდს იყიდით კვერცხი, გირჩევთ ზაფხულობით მაინც აუცილებლად შეამოწმოთ კვერცხი ვარგისიანობაზე სანამ მას გამოიყენებთ საჭმლის მოსამზადებად.

 

საჭირო მასალები/ხელსაწყოები:

  • გამჭვირვალე თასი
  • წყალი
  • კვერცხი

საფეხურები

  1. 1
    აიღეთ ღრმა თასი, სასურველია იყოს გამჭვირვალე და მინის. ჩაასხით მასში წყალი. მოათავსეთ მასში კვერცხი და დააკვირდით თუ რა მოუვა მას.
  2. 2
    როცა კვერცხი ეშვება ფსკერზე და იკავებს ჰორიზონტალურ პოზიციას ის, ეს მიგვანიშნებს, რომ ის არის ახალი და უვნებელი, თავისუფლად შეგიძლიათ მისი გამოყენება.
  3. 3
    თუ კვერცხის წყალში მოთავსებისას, ის მოთავსებულია ფსკერზე, ოღონდ გადახრილია რომელიმე მხარეს და წვეტიანი ნაწილი მოთავსებულია ზემოთ, ეს ნიშნავს, რომ კვერცხი არის დაახლოებით ერთი კვირის, თუმცა კარგ მდგომარეობაშია და მისიგამოყენება პრობლემოდ შეიძლება.
  4. 4
    თუ კვერცხი ტივტივებს წყალში, წვეტიანი ნაწილით ზემოთ, და არის ვერტიკალურ მდგომარეობაში, ეს ნიშნავს, რომ ის დაახლოებით სამი კვირის არის და მისი ვარგისიანობის ვადა თითქმის გავიდა. მისი გამოყენება შეიძლება თუმცა არ არის რეკომენდებული.
  5. 5
    ნებისმირი კვერცხი, რომელიც წყალში მოთავსებისას ტივტივებს ზედაპირზე, მისი გამოყენება კატეგორიულად არ შეიძლება.ის მავნეა ჯანმრთელობისათვის.
  6. 6 როგორც წესი, მაღაზიაში ნაყიდ კვერცებს აქვს სპეციალური დროის შტამპი, თუმცა სოფლის კვერცხებს ის არ აქვთ, ასევე შეიძლება დარღვეული იყოს კვერცხის შენახვის პირობები, რაც იწვევს მის დროზე ადრე გაფუჭებას. როგორც წესი კვერცხი, სწორი შენახვის პირობებში ვარგისია ოთხი კვირის მანძილზე. ხოლო დიეტურად ითვლება კვერცხი რომელიც არის ერთი კვირის.

    გაუზიარეთ მეგობრებს ეს ინფორმაცია !