როგორ ვიკვებოთ სწორად მარხვის დროს
მარხვის პერიოდში უარი თქვით კვერცხზე, ხორცზე, რძის პროდუქტებზე, კანფეტებზე, ალკოჰოლურ სასმელებზე. დიდი მარხვის დროს წითელი ღვინისა და მცენარეული ზეთის მიღება შეიძლება მხოლოდ შაბათსა და კვირას, გარდა ვნების კვირეულში მოხვედრილი შაბათისა. მცენარეული ზეთი ასევე იშვიათად გამოიყენება წმინდანების მოხსენიების დღეებში. თევზის ჭამა შეიძლება ხარებას და ბოლო კვირა დღეს აღდგომამდე, თევზის ქვირითი კი ბზობის წინა შაბათს. დიდი მარხვის პირველ ორ დღეს სასურველია საკვებზე უარის თქმა. მარხვის ბოლო კვირაში მიირთმევენ ისეთ საკვებს, რომელიც არ დაქვემდებარებია თერმულ დამუშავებას.
საკვებად მოსამზადებლად გამოიყენეთ მარცვლეული, მჟავეული, დამარინებული და ახალი ბოსტნეული, შავი და სერი პური, წვენებუ, სოკო, მწვანილი. სამარხვო საკვების მომზადებისას არ დაგავიწყდეთ სანელებლების შესახებ, ისი გახდიან საკვებს უფრო გემრიელსა და არომატულს.