საოჯახო საქმე

რჩევები

როგორ მოვუაროთ სამზარეულოს ჭურჭელს

ავტორი: ნინო ბერიძე

იმ შემთხვევაში, თუ სწორად მოუვლით თქვენს სამზარეულოს ჭურჭელს, იგი გაცილებით დიდი ხნით შეინარჩუნებს პირვანდელ ბზინვარებასა და სილამაზეს.

 

საჭირო მასალები/ხელსაწყოები:

  • მცენარეული ზეთი
  • მარილი
  • ძმარი
  • სუფრის მარილი

საფეხურები

  1. 1 თუჯის ჭურჭელი გაცილებთ დიდხანს გაგიძლებთ, თუ გარეცხვის შემდეგ მას არ გაამშრალებთ სამზარეულოს ნაჭრით. უმჯობესია დადგათ იგი დაბალ ცეცხლზე, რათა წყალი აორთქლდეს და ქაღალდის ხელსახოცების დახმარებით წაუსვათ მცენარეული ზეთი.
  2. 2 არ გამოიყენოთ კოროზიით დაზიანებული ჭურჭელი მჟავე საკვების მოსამზადებლად. ასეთი პროდუქტების მომზადება უმჯობესია უჟანგავი მეტალისა და მიხრუკვის საწინააღმდეგო ფენის მქონე ჭურჭელში.
  3. 3 იმისათვის, რომ სპილენძის ჭურჭელს დაუბრუნოთ ბზინვარება, გაწმინდეთ იგი მარილისა და ძმრის ნაზავით (პროპორცის 2:1). შემდეგ გარეცხეთ იგი სუფთა წყლით და გაამშრალეთ ბამბის ხელსახოცით.
  4. 4 თუ უჟანგავი ფოლადის მქონე ჭურჭელზე დარჩა მოთეთრო კვალი წყლისგან, გაწმინდეთ იგი მშრალი საკვები სოდით, მსუბუქი ნაჭრის დახმარებით, ტექსტურული ფოლადის მიმართულებით. გამოავლეთ და გაწმინდეთ ნაჭრით.
  5. 5 ემალირებული ჭურჭელი ექსპლუატაციის წინ მაღალ ტემპერატურაზე გაახურეთ. ამისათვის, გაავსეთ იგი პირთამდე, დაუმატეთ სუფრის მარილი (1 ლიტრზე საჭუროა 2 ს/კ) და მიიყვანეთ დუღილამდე. გააგრილეთ და გადაღვარეთ სითხე.