კულინარია

რეცეპტები

როგორ მოვამზადოთ ქათამი შქმერულად

ავტორი: თაკო კარკალაია

 

საჭირო მასალები/ხელსაწყოები:

  • ქათამი ერთი ცალი 1,3 ან 1,5 კგ.
  • კარაქი 60 გრ.
  • თხილი 100 გრ.
  • რძე 600 მლლ.
  • ფქვილი 10-15 გრ.
  • თხელი ლავაში 1 ფირფიტა
  • ჯავზი ( მუსკატის კაკალი). დანის წვერზე
  • მარილი და შავი პილპილი გემოვნებით

საფეხურები

  1. 1 ქათამი გატრუსეთ, გარეცხეთ და დაამუშავეთ ისევე როგორც ''ტაბაკას'' შემთხვევაში. ნიორი გაარჩიეთ და გახეხეთ, თხილი ოდნავ მოხალეთ და გააცალეთ კანი, დაჭერით მსხვილ ნაჭრებად.
  2. 2 ქათამი შეწვით როგორც ''ტაბაკა''.
  3. 3 ტაფაზე, დაბალ ცეცხლზე გაადნეთ კარაქი და დააყარეთ ფქვილი, შემდეგ დაასხით რძე. მუდმივად ურიეთ რათა არ შეიქმნას კოშტები.
  4. 4 რძე უნდა ოდნავ გასქელდეს. შემდეგ დაამატეთ გახეხილი ნიორი, თხილი, მარილი, პილპილი და ჯავზი.
  5. 5 შემწვარი და დაჭრილი ქათამი მოათავსეთ კეცზე ან ცეცხლგამძლე ჭურჭელში და დაასხით რძის სოუსი ( ფრანგულ სამზარეულოში ამ სახეობის სოუსს ეწოდება '' ბეშამელი'') და ზევიდან გადააფარეთ ლავაშის ფირფიტა.
  6. 6 შქმერული მოათავსეთ გაცხელებულ ღუმელში 7 - 8 წუთი. ლავაში უნდა შეიბრაწოს და გახდეს კრატუნა.
  7. 7 შებრაწული ლავაში მოათავსეთ გადაბრუნებულ მდგომარეობაში ცალკე თეფშზე.
  8. 8 ლავაში შეგიძლიათ გამოიყენოთ როგორც ''იმპროვიზებული საჭმელი'' თეფში, რომელზედაც მოათავსებთ ქათმის ნაჭრებს ზედ მოსხმული რძის სოუსით.