კულინარია

კერძები წვეულებისათვის

როგორ მოვამზადოთ ფორთოხლის ნამცხვარი

როგორ მოვამზადოთ ფორთოხლის ნამცხვარი

ავტორი: ირაკლი კვერნაძე

მსუბუქი და გემრიელი ნამცხვარი, რომელიც მზადდება განსაკუთრებული მეთოდით დაგავიწყებთ ზედმეტ კალორიებთან შექმნილ პრობლემებს. ფორთოხლის ნამცხვარი იმით არის გამორჩეული, რომ მარტივად მზადდება და ამასთან ძალიან ეფექტურად გამოიყურება.

 

საჭირო მასალები/ხელსაწყოები:

  • 2 ფორთოხალი
  • 150 გრ. დარბილებული კაქარი
  • 100 გრ. დაფქვული თხილი
  • 100 გრ. ნახევრად მწარე
  • 100 გრ. შაქარი
  • 6 ც. კვერცხი
  • 150 გრ. ხაჭო
  • 100 გრ შაქრის პუდრა
  • 3 ს.კ. ფორთოხლის ლიქიორი
  • ცხიმი და ორცხობილა ფორმისათვის

საფეხურები

  1. 1 ფორთოხალი გარეცხეთ ცივ წყალში, გაამშრალეთ, დანით ფრთხილად გააცალეთ კანი და წვრილ ნაჭრებად დაჭერით. შიგთავსისაგან გამოწურეთ წვენი. დაჭერით კანი 2 ს.კ. შაქართან და 3 ს.კ. ფორთოხლის წვენთან ერთად ადუღეთ 3 წთ. კვერცხის ცილა და გული გააცალკევეთ. კვერცხის გული, შაქარი (დაიტოვეთ 2 ს.კ.) და კარაქი ათქვიფეთ კრემისებრი მასის მიღებამდე.
  2. 2 დაუმატეთ ხაჭო, თხილი და შოკოლადი. ღუმელი გააცხელეთ 180C-მდე, ფორმას წაუსვით ცხიმი და მოაყარეთ დაფქვილი ორცხობილა. კვერცხის ცილა ათქვიფეთ გამაგრებამდე. სიროფიანი ფორთოხლის კანი და ცილა კარგად შეურიეთ ხაჭოიან მასას.
  3. 3 მიღებული ცომი ჩაასხით ფორმაში და აცხვეთ 30-35 წთ. ფორთოხალი გარეცხეთ დაჭერიღ თანაბარ, თხელ ნაჭრებად, გამოაცალეთ კურკები და მოათავსეთ ჯამში. დაასხით 4 ს.კ. ფორთოხლის წვენი და ფორთოხლის ლიქიორი, დაუმატეთ დარჩენილი შაქარი და ადუღეთ 3-4 წთ. მზა ნამცხვარი დატოვეთ გამორთულ ქურაში კიდევ 10 წთ., რომ ფორმაშივე გაცივდეს, და შემდეგ გადმოიღეთ.
  4. 4 ფორთოხლის ნაჭრები დადეთ საწურზე. შაქრის პუდრისაგან მოამზადეთ სქელი სიროფი და წაუსვით ნამცხვარს. ჯერ კიდევ თბილ მინანქარს მოაწყვეთ ფორთოხლის ნაჭრები და ოდნავ დააწურეთ. მინანქარი რომ გამგარდება, ნამცხვერი სუფრასთან მიიტანეთ.